Ahir vaig estar a Massalocà, una finca de Celler Arrufí que està quasi a punt per birbar – amb això aconseguim ajudar i evolucionar a la planta en les seves diferents etapes.

Quan visito i passejo per aquesta finca me’n recordo de la decisió que vam prendre respecte a reconvertir-nos al cultiu sostenible i ecològic.

«A mesura que reduíem els tractaments químics, la vinya es feia més resistent i forta.»

Feia molt de temps que ens voltava aquesta idea, notàvem la vinya cansada i tots els tractaments que fèiem per tractar les diferents malalties cada vegada eren més agressius, tot i ser cada vegada més complets i complexos, a part, també veiem que la planta creava resistència al tractament.

Així que vam prendre aquesta decisió el 2008. No va ser d’un dia per l’altre, sinó que fou progressiu. Després d’un curs de preparació per a la reconversió, d’esperar tres anys i dels controls pertinents, vam obtenir la certificació ecològica de les nostres vinyes.

En aquesta etapa de transició, estàvem d’alguna forma a l’expectativa sobre l’evolució que pogués tindre la planta; no obstant, per a la nostra sorpresa (sorpresa grata per cert), vam veure que a mesura que reduíem els tractaments químics, la vinya es feia més resistent i forta.

Nosaltres teníem molt clara aquesta reconversió, ja que volíem que tots i cada un dels vins de Celler Arrufí, a part de ser DO Terra Alta, fossin ecològics i tinguessin aquesta certificació atorgada pel CCPAE.
Però no és únicament un certificat ecològic el que volem – obligatori òbviament -, sinó una qualitat afegida al nostre vi. Pensem per exemple que la no utilització de productes químics, entre altres beneficis, potència la quantitat de polifenols que conté el raïm.

Així mateix, cal dir que les noves normes europees han permès reforçar la posició internacional dels vins ecològics, bona notícia també.
Per anar acabant, però no menys cert, per a Celler Arrufí el cultiu i l’elaboració sostenible i ecològica no només és una elecció, sinó que és una forma de pensar i entendre el vi.


Vista de la finca Massalocà, la qual vam adquirir el mateix any que vam fer la reconversió.


Sol

Entradas recomendadas